2011. július 13., szerda

Nagyi táska óriás virággal - leírással

Egyszerű, de nagyszerű, ez a stílusom vagy ha úgy tetszik, hitvallásom, úgyhogy ezt unásig hallani fogjátok tőlem. Ez a nagyi mintás táska tökéletes példája az egyszerűségében is szemet gyönyörködtető darabnak, a hab a tortán pedig az óriás virág.




Sara retiküljébe szerettem bele eredetileg, és a Spagetti fonal vidám palettája szinte kínálta magát, hogy abból kövessek el egy hasonlót. Ami jó, abból a nagyobb még jobb, ezért szatyrosítottam kicsit a fazont. Élőben sokkal élénkebb a Frutti szín, de hát van még mit fejlődnöm fotózás terén.




A kézzel festett és/vagy kézzel font kincseim költöztek bele - igen, annak ellenére, hogy tonnányi barkaságom van, időnként én is elcsábulok erre-arra, a kézzel festett vagy font fonalak pedig a szívem csücskei. :) A szatyor tetején lévő a legfrissebb szerzeményem, Zsuzsa keze munkája. Már ki is néztem hozzá egy mintát, de hogy mikor kezdek bele, az még bizonytalan. Ismerős? :)




A túlméretezett virág saját próbálkozás alapján készült, és bár semmilyen általam ismert virágra nem hasonlít, nekem nagyon tetszik.


A leírása röviden:

1. sor: Spagetti fonal Panna cotta színével és 6-os horgolótűvel készíts 2 láncszemet, majd az elsőbe horgolj 8 kispálcát, és az első pálcába hamispálcát készítve zárd a kört.

2. sor: Egy láncszem sormagasítás után úgy haladj körbe, hogy minden második szembe szaporítasz. Ez a 12 szem adja a virágod közepét, belőlük kiindulva készíted a szirmokat.

3. sor: *Készíts 8 láncszemet, majd a hetedikbe, azaz a tűtől számított másodikba egy kispálcát. Kispálcákat horgolva haladj végig a láncszemsoron vissza a virág közepe felé, kivéve az utolsó láncszemet. Abba hamispálcát készíts, utána pedig annak a szemnek az első szárába, amiből a láncszemsorod elindult.* A *-ok közötti részt ismételd kétszer, majd készíts egy hamis pálcát a virág közepét alkotó második szem első szárába.

A *-ok közötti részt ismételd 3-szor minden pálcába, mindig egy hamispálcával továbblépve a következő pálcába. Ha az utolsó pálcába is sikerült 3 szirmot bepréselned, akkor egy hamispálcával zárd a kört. Ezen húzd át a fonalat, és 15-20 centi hagyva vágd el.


A virág közepébe egy egyszerű golyó kerül:

1. sor: Spagetti fonal Limoncello színével és szintén 6-os tűvel ismét két láncszemmel kezdj, de most csak 6 kispálcát készíts az első szembe. Hamispálcával zárd a kört.

2. sor: Egy láncszem sormagasítás után minden harmadik szembe szaporíts, azaz összesen kétszer. 8 pálcád lesz így.

3. sor: Sormagasítás után kispálcákkal haladj körbe.

4. sor: Az 1-2., 3-4., 5-6. és 7-8. szemeket összehorgolva fogyassz. A fonalat áthúzva a maradék 4 szemen zárd be a golyódat.

Hagyj egy 15 -20 centi fonalat, majd húzd át a virág közepén. A virág és a golyó végén maradt 2 fonallal  jó szorosan köd fel a táskádra a virágodat, majd a virág közepébe visszahúzva a maradék fonalat, dolgozd el a végeket.

Kész is a bohókás virágdíszed. :)


Változatok:

Ha túl sűrűnek találod a virág szirmait - bár szerintem pont ez a poén benne :) - készíts minden szembe csak 2 szirmot, vagy felváltva kettőt és hármat.
Mivel nem egy konkrét virágot horgoltam meg, hanem a fantázia szüleménye, bármilyen színből elkészítheted. A pink táskához nekem sok lett volna bármi más, mint a fehér, de Neked nem kell ragaszkodnod hozzá.
Természetesen más fonalból is elkészítheted a virágot, de pamutot vagy kevésbé puha gyapjúfonalat ajánlok hozzá, hogy legyen tartása. Ahhoz, hogy felkunkorodjanak a szirmok, mindenképp az ajánlottnál egy kicsit kisebb tűt használj, illetve ne felejtsd el, hogy virág alapját képező szemeknek csak az első szárába horgolj.




Szinte a teljes fél kilós gombolyagot felhasználtam, a maradékból egy ceruzatartó készült Miminek, aki nagyon szeret rajzolgatni. :) A ceruzatartó Fesztivál Napernyő szegélyt kapott, ami szintén valaminek a maradéka, majd azt is mutatom. Alulra is horgoltam egy kis peremet a stabilitás érdekében, így komoly színválogatás közben sem borul fel. :)

20 megjegyzés:

Annus írta...

Igen. élőben tényleg sokkal élénkebb a tatyó:-) Már a múltkor majdnem elcsábultam, de a kalap - fonal elsőbbséget élvezett:-) Majd, ha lesz időd, akkor azt is felteszed, mert már fényesítem a horgolótűmet:-)

Varga Gabi írta...

Nem sikerült még befotóznom a kalapot, de amint meglesz, jön a minta is. :)

Zsuzsi írta...

Gabi!
Én kérem a virágreceptet! Nagyon tetszik! Köszönöm!

Cinkepiri írta...

Szép a táskád Fonalboltos!!

Az a virág engem is érdekelne.

Bakterno írta...

Mindkettő nagyon csinos!

MrsYarnart írta...

szép lett ez a táska! imádom a nagyimintát :)

Szilvi írta...

A virág szirmait mintha darálón nyomták volna ki :) nagyon tetszik!!
És jól értem? Lesz kalap is?

Timici írta...

ilyen táska nekem is kell! az már biztos:o) a virág nagyon tetszik, örülnék egy leírásnak;o)

Szilvia írta...

Nekem is tetszik a virág! Örülnék a leírásnak:)

florentine írta...

igen, ez az én "mindenképpen" listámon is szerepel:-)

Irenka írta...

Csinos a tatyó és a ceruzatartó is tetszik! Ügyesen fokozod a fesültséget, nagyon kíváncsi lettem a Napernyős holmira. Zsuzsa fonala pedig - mmmhmm, isteni! Nem csoda, ha elcsábított.

Varga Gabi írta...

Nem kéretem magam, Lányok, de ma (is) sűrű nap vár rám, csak este lesz időm leírni a virág elkészítését. Addig is szép napot! :)

Szilvi írta...

Ne felejts majd el nekem is válaszolni a tegnapival kapcs!:)Én egy gombóc spagettiből egy jó kis bármitartót készítettem a lányom fésülködő asztalára és egy ajtón lógó légy és egyéb röpködő-riasztó függönyszarűséget.Nekem tetszik,és majd le is fotózom,nagyon vidám és jópofa lett mindkettő...

Namata írta...

Aranyos lett nagyon !Igazi vidám nyári darab .:)

Szilvi írta...

Naggggyon jó lett!!

Judit Eszter írta...

Nagyon helyes kis táska, olyan csajos darab, tényleg.
Én is pont egy kis táskát horoltam a napokban, nyárra a lányoknak.
Nagyon kedvelem a fonalaidat, szép napot!

Mona írta...

Azt hittem keményen ellenállok, de tévedtem :) minden egy babatakaróval kezdődött ... azóta csak ezt dúdolom: "Ó Nagyi, ó Nagyi, Nagyi, blú a Nagyi blu!"

Amaranta írta...

Tetszik a táskád és a zeruzatartód is. A virágról nekem mondjuk a boglyos őszirózsa jut eszembe első körbe.

A napernyőbőlé már nekem is alakul a dolog, egy nyári blúz háta már kész, az almáspitébe is belekötöttem, mert nem bírtam ki, és a lampionom elkészült, imádom, kép is van, de már csak holnap lesz időm feltenni. A te napernyődet nagyon, de nagyon várom én is.

Szilvi írta...

Köszi szépen a virág leírását! Biztos horgolok pár hasonlót. :)

Erika írta...

Nekem is tetszik a táska, virágostul!!!