2011. szeptember 10., szombat

Egy kis inspiráció a hétvégére 10.

A kötött és horgolt női kardigánok után most a gyerekkardigánok közül válogattam. Amúgy is szeretem ezeket az inspirációs bejegyzéseket összerakni, de a mait kifejezetten élveztem. :) A lenti cukiságok láttán ezen nem is lehet csodálkozni. :)


Megint a kedvencem került előre, ez az egyszerűségében tökéletes kabátka. A fenti verzió egyértelműen kislányoknak való, de más színösszeállításban, végig gombosan kisfiúk is hordhatják. A 2-12 éves méretre íródott ingyenes mintát itt érheted el hozzá.


Másik nagy kedvenc ez a gyémánt mintás, kapucnis kardigán, ami egy 50-es években megjelent leírás modern adaptációja. Egy ilyet muszáj lesz Viktornak kötnöm, a könyvet már meg is rendeltem hozzá innen


Még egy retro minta, ennek a kardigánnak az ötlete egy 60-as évekbeli dán magazinból származik. Nem egy hétköznapi konstrukció, oldalirányban, teljesen egyben kötve, rövidített sorok használatával készül. Igazi kincsekre lehet akadni a régi újságok között, nem igaz? (Erről jut eszembe, az előző inspirációs bejegyzésemben mutattam egy Chanel kiskosztümöt, aminek már nem elérhető a leírása. Ehhez hasonlót talált egy réges-régi lapban az egyik kedves olvasóm, és elküldte a mintáját. Nagyon köszönöm, drága Ici.) :)
A kardigánról további képeket itt találsz, a leírását pedig a ravelry-n keresztül vásárolhatod meg.


Az előző kardigánhoz hasonlóan készül ez is, csak a rövidített sorok  egyenletesen követik egymást körben, és a színeket váltogatva csíkos mintát adnak. Az ingyenes leírását itt találod.


Zseniális kis kardigán, tipikusan egy homlokra csapós, "hogyezhogynemjutotteszembe" ötletet valósít meg. A középső panel legombolható, a kardigán nélküle is funkcionál, de még több lehetőséget rejt magában a panel cserélgetése. Készítsd el a panelt különböző színekben, mintákkal, és akár a 4 helyett 2 vagy 3 gomblyuk magas méretben, így szinte mindennap lehet egy új kardigánod. Teljesen kezdőként sem fog kihívást jelenteni a fazonja, a panel pedig alig nagyobb egy mosirongynál, tehát nem nagy munka jó pár verzió elkészítése, sőt a fonalmaradékaid felhasználására is egy jó megoldást kínál, egy csíkos panel pedig különösen. Kötelező darab. Az ingyenes leírását itt találod meg. 


Ezt a vidám kis kardigánt Te is imádni fogod megkötni, és a gyermeked is imádni fogja hordani. A képen egy kislányon látható, de szerintem teljesen uniszex, épp Jucuunál láttam egy hasonlót a kisfián, bár Ő - nem meglepő módon :) - átdolgozta a mintát. A leírását itt vásárolhatod meg.


Ha már átdolgozásnál tartunk, akkor mutatnék egy ingyenes mintát, amelyen alig kell változtatni, hogy az előzőhöz nagyon hasonló kardigánt kapjunk. A lustakötéses passzéknál és váll/nyakrésznél kell csak a színeket váltogatnunk 2 soronként. A leírás 2-3 éves méretre íródott, de könnyen átszámolható más méretre, vagy ha attól még tartunk, akkor vékonyabb illetve vastagabb fonal használatával érhetünk el kisebb illetve nagyobb méretet. Az ingyenes leírást itt találod.


Ha Te is olyan ellenállhatatlanul aranyosnak találod a kimono fazonú babakardigánokat, mint én, akkor most mutatok pár aranyos darabot. Íme egy egyszerű, kötött verzió, az ingyenes leírását itt találod.


Ennek a raglánujjas kimonónak a leírását a ravelry-n keresztül töltheted le ingyenesen.


Ez pedig egy horgolt verzió, szemmel láthatóan hihetetlenül gyorsan és könnyen elkészíthető. Az ingyenes leírását itt találod.


Egy szintén oldalt gombolódó, bűbájos, uniszex fazon. A leírását a ravelry-n keresztül vásárolhatod meg.


Nagy szeretettel ajánlom figyelmetekbe a norvég Pickles lányokat, akik csak úgy ontják magukból a hordható, egyszerű és mégis egyedien ötletes darabokat. Nem tudom, miért, de valahogy átjön, hogy szívvel készültek. :) Minden egyes modellből egy méretet ingyenesen elérhetővé tesznek, csak akkor kell megvásárolnod a mintát, ha nem tudod vagy nem akarod átszámolni a méretet, mert biztosra szeretnél menni. A kardigán 5-6 éves méretre íródott leírását itt olvashatod, illetve a többi méretre vonatkozót is ugyanott vásárolhatod meg. Ebből kivételesen az újszülött méret is ingyen elérhető itt egy sapival és egy zoknival együtt egy szettben.
A Pickles lányok további mintái között itt válogathatsz, érdemes szétnézni Náluk. :)


Régmúlt idők hangulatát idéző kardigánka hozzáillő sapkával, különleges alkalmakra, különösen szerencsés babáknak.  További képeket és az ingyenesen letölthető mintát itt találod.


Végtelenül egyszerű és végtelen sok lehetőséget magában rejtő alapkardigán. Lehetetlen végignézni a minta alapján elkészült projekteket, de érdemes csemegézni közöttük, a sportostól az elegánsig számtalan inspirálóvariációt találhatunk. Az ingyenes leírását a ravelry-n keresztül töltheted le. 

A babaholmikban az még a jó, hogy kicsiben gyakorolhatsz be egy esetleg újdonságnak számító technikát. A fenti mutatós kardigán készítése közben a mozaik kötéssel ismerkedhetsz. Az ingyenes leírását itt találod.


Most jöjjön néhány horgolt darab. Ennek az egyszerű kardigánnak a leírását itt találod.


Egy hatszög meg még egy hatszög egyenlő egy kardigán. Nem hiszed? Ha a fenti kardigán leírását itt megvásárolod, meglátod. :)


Horgolt, raglán ujjas kardigán, amelyben nincs semmi különleges, az erőssége az, hogy rengeteg variációs lehetőséghez ad egy remek alapot. Használd a fantáziád, alakítsd kedved szerint. A gallért visszahajthatod vagy el is hagyhatod, készíthetsz rá gomboláspántot, variálhatsz a hosszal, a színekkel, a passzéval, stb. Egy biztos, egy ilyen egyszerű leírás után nincs többé kifogás, hogy félsz egy kardigánba belekezdeni. :) Az ingyenes leírást itt találod hozzá.


Bár első ránézésre csavart mintás kötött kardigánnak tűnhet a fenti, ez is horgolt. A leírását itt vásárolhatod meg.


És Ő is horgolt. A passzé is. Úgy látszik, nem vagyok vele egyedül, hogy a kötött kelme szebb a szememnek, a horgolás hiába könnyebb és gyorsabb, biztosan ezért készül mostanában egyre több kötött hatást keltő horgolt leírás. A fenti kardigán mintáját itt vásárolhatod meg.


A nagyobbacskák is megérdemlik a szép kardigánokat, annál is inkább, mivel ők nem növik ki őket olyan gyorsan. A lenti minták mind 10, 12 vagy 14 évesre való méretig íródtak.


Fahéj névre hallgat a fenti kardigán, amelynek a mintáját itt vásárolhatod meg, vagy 3 hasonlóan bájos darabbal együtt itt.


A méltán népszerű Kina kardigán tervezőjétől egy másik kedves és sokoldalúan használható, klasszikus darab, ami egyetlen kislány, bocsánat, nagylány ruhatárából sem hiányozhat. A leírását itt vásárolhatod meg.


Aki ezt a kardigánt viseli, az csak jól nevelt kislány lehet. Nektek nem ez jut eszetekbe erről a kardigánról? :)  Csodákra nem képes, rosszcsontból nem csinál egycsapásra jó kislányt, de ha szeretnéd a világgal tudatni, hogy Te egy igazi kis tündérkét nevelsz, akkor lepd meg ilyen kardigánnal. Nemrég Melindánál láttam egyet. (Ugye milyen hihetetlenül egyenletesen köt Melinda? Sehol egy kósza laza szem. Én vagy gyors vagyok vagy egyenletes, a kettő együtt ritkán megy. De ha mégis sikerül, akkor mindig Melinda jut az eszembe, és rettentő büszke vagyok magamra. :)) A kardigán leírását itt vásárolhatod meg.


Külön kérésre íme egy dögös, de hordható kardigán vagány tinilányok számára. Vámpírrajongók előnyben. A kardigán és egyéb, vámpírok ihlette kötemények leírását tartalmazó könyvet itt vásárolhatod meg.


Hogy a nagyfiúk se maradjanak ki a sorból egy igazán pasis kardigánnal zárom a sort. A leírását itt vásárolhatod meg.


Ugye, milyen üdítő ilyen kedves kis holmik között nézelődni? Egyértelműen mosolyra fakasztanak. :) Neked melyik a kedvenced?
  
   

16 megjegyzés:

Cinkepiri írta...

Óóóó, jajnekem!

Köszönöm az inspirációkat!

"Véletlenül" rendeltem is már fonalat /nahol??/.

Az egyes számú versenyző egyértelmű befutó, együtt a fentről lefelé kötött raglánokkal és a balról jobbra kötött rövidített sorosokkal.Igaz hogy ilyenekkel még nem próbálkoztam, de egyszer csak el kell kezdeni!

Mázsa Viki írta...

Jaj de szépek! Az elsőt megpróbálom a Zsuzsival megkötni. Szerintem pár óra alatt összedobom vele! :)

Szilvi írta...

De kár, hogy ezek az édes kis holmik felnőtt méretben már nem annyira cukik.!:)Nincsenek kisgyerekek a környékemen... valamelyiket viszont muszáj megcsinálnom! :)

anyahajó írta...

Az a rövidített soros lila-zöld cirkás annyira tetszik. Kellene egy bentlakásos kötőtábor, ahol támogatja a társaság a hozzám hasonló bénázó kezdőket, mert egyedül bele se merek fogni.

Szilvi írta...

Alulról a harmadik!Imádom ezt a színt és simán magamon is el tudnám képzelni. A tábor nagyon jó ötlet,sajnos én is csak álmodozom, hogy én majd egyszer ilyet is tudok.

Unknown írta...

Örültem a bejegyzés témájának, nálam ez aktuális. Ám ahogy néztem a képeket, rájöttem: magadból, vagyis Viktor korából indultál ki ;)))) Én jóval nagyobb csajszinak keresek valami igazán dögöset, használhatót, és ami piciben ennivaló az nagyban :O :))) ;)))) Persze, van egy-kettő ami nagyobbaknak is jó. Köszönöm az összeállítást.

Varga Gabi írta...

A tábor szerintem is jó ötlet, fel is merült már nem is egyszer, hogy meg kellene valósítani. El tudnátok még most kora ősszel szabadulni egy hosszú hétvégére? Ha igen, szívesen megszervezek egy intenzív "kardigán kötés kezdőknek" tematikájú tábort. :)
@En: Hány éves a csajszid? Ha dögöset keresel, akkor gondolom már tini. Nézek olyat is szívesen. :)

anyahajó írta...

Nekem az ősz eléggé tele van utazásokkal, meg ebben a germán környezetben már fél évre előre tele a naptár :) De ha nyáron lesz, arra szívesen mennék.

Varga Gabi írta...

Rendben, akkor még év elején elkezdek rászervezni a nyárra. :)

Mamucni írta...

No az legalsó pasis meg a csavart kötöttnek tűnő horgolt a nyerők nálam:o)
A zöld legombolható elejű nekem nem jön be:o/ A 6szögesből meg már láttam szebbet is, de még soha nem próbálkoztam vele,...még valójában azt sem tudom, hogy kell elképzelni, de birizgálja a fantáziám:o)

anyahajó írta...

Mamunci, nálam az oldalsávban a horgolásminták között találsz ilyen hatszögű kardigánt granny mintával. Ha annak megérted a logikáját, akkor szerintem ez a "lukmentes" verzió is kitalálható.

Eskimoka írta...

Szóval létezik vámpíros kötőmintakönyv... Már rég használtam ezt a szót, de ide illik: lehidaltam!

Nagyon helyesek ezek a kardigánok! A "Fahéj" és a "Vámpíros" is tetszik!

Varga Gabi írta...

@anyahajó: eddig nem szúrtam ki Nálad azt a tutorialt, de nagyon tetszik. :) Gyorsabb és mutatósabb is, mint ami itt fent a képen van. Jaj, nagyon lenne kedvem belekezdeni, de már kezd gáz lenni, hogy mennyi megkezdett projektem van. De felvettem a listámra. :)
@eskimoka: a vámpíros könyvön én is lehidaltam, de képzeld, létezik Harry Potteres is. :) Erre mondják, hogy amire van kereslet, arra megszületik a kínálat is. De a lényeg, hogy ha a vámpíros tematikától eltekintünk, a kardi szuper. :)

Eskimoka írta...

Gabi, abszolút inspirálódtam kardigánügyileg a bejegyzésedtől!
A lányom döbbenetes módon még az elkészülte előtt kinőtte a neki kötött bolerót, így most azt bonthatom vissza, mire újrakötném oda az "ujjatlanhoz boleró-s időjárás", így kardigán lesz belőle! (némi kegészítéssel).

MrsYarnart írta...

nagyon helyes kis holmik. milyen kár, hogy már/még nincsenek apróságok a családban.

Névtelen írta...

Sziasztok! En meg uj vagyok ezen az oldalon, most talaltam ra es nagyon tetszik. Nagy gondom, hogy abszolute nem tudom ertelmezni az angol leirasokat, probaltam google forditoval de olyan idiotasagokat ad ki, hogy hihetetlen, Tudnatok segiteni nekem ebben, nagyon sokmindent megkotnek, de elsore a legombolhatos kis pulovert szeretnem elkesziteni. Koszonom szepen! Alena