2011. szeptember 2., péntek

Egy kis inspiráció a hétvégére 9.

A múlt heti bejegyzésem folytatásaként, ezen a héten horgolt kardigánokat hoztam Nektek.


Ez a kicsit unalmasnak tűnő kardigán a kedvencem a maiak közül, imádom a fazonját, a mintáját, a színe pedig mostanában különösen kedves nekem. Univerzális darab, bármihez fel lehet venni. Ha Neked is tetszik, de nem tudsz horgolni, akkor se keseredj el, a Classic Elite Yarns oldalán a kötött verzió is kapható.


A másik kedvenc ez a még uncsibb, de annál kihasználhatóbb darab. Én rajongással tudom szeretni az egyszerűségét. :)  Az ingyenes leírását egy gyors regisztráció után innen letöltheted.


Aki horgol, annak Doris Chant nem kell bemutatni - ha mégis, ezer örömmel írok róla :) - és az Everyday Crochet című könyve talán a legnépszerűbb mind közül. A kép nem a legsikeresebb, de nekem a fenti kardigán a kedvencem ebből a könyvből. Itt vásárolhatod meg, de hamarosan a Barka Boltban is belelapozhatsz majd. Doris többi kardigánja között is érdemes csemegézni.


A sokoldalú Kristen TenDyke imádnivaló kardigánja a fenti, a leírását itt vásárolhatod meg.


Ha tetszik ez a szentjánosbogár névre keresztelt kardigán, a könyvtárunkban megtalálod, vagy itt vásárolhatod meg. 


Klasszikus Chanel fazon, ez is egy örök darab. Borzasztóan megéri egy ilyen kabátkába invesztálni, hiszen évtizedekre szóló kedvencünk lehet. A leírása sajnos jelenleg nem elérhető, ha valakinek lenne ötlete egy hasonló mintára, annak nagyon örülnék.


Nem helyettesíti a fenti kabátkát, de stílusban nagyon hasonló Kim Hargreaves kardigánja, amelynek a leírása a Whisper című könyvében található meg.


Még egy klasszikus, teljesen varrás nélküli kardigán/kabátka. A test vonalát követő fazon nem csak a képen látható vékony hölgynek áll jól, annak is, aki kicsit jobban kitölti, nem szabad tőle félni. A leírását itt vásárolhatod meg. (A szoknyára is felhívnám a figyelmet, szerintem szenzációs.) :)


Élvezetes horgolás a remek leírásnak köszönhetően, és mutatós végeredmény, ami optikailag még slankít is. Ha ezek a szempontok fontosak számodra, akkor a mintát itt vásárolhatod meg. 


Rendkívül nőiesnek találom az ilyen kerekített aljú kardigánokat - nem tudom, mi a megfelelő szakszó rájuk. Ez az egyik kedvencem, a leírását itt találod.


Kettő az egyben kardigán a fenti, még ha ez elsőre nem is látszik.  Ide kattintva több képet is találsz róla, illetve az ingyenes leírását is.


A fenti kardigán tervezője Shannon Mullett-Bowlsby, ami  egy női név, eszembe sem jutott, hogy nem egy nőhöz tartozik. Nos, legnagyobb meglepetésemre kiderült, hogy egy férfit takar ez a név, aki a férjével együtt a kötésnek, horgolásnak, varrásnak, fonásnak és tervezésnek él. Nem mindennapi, ugye? :) A kardigán leírását itt találod, Shannon további munkáit pedig itt tekintheted meg.


Ha még sosem horgoltál kardigánt, akkor nagyon hasznos lehet a fenti ingyenes minta, ami végtelenül sokféleképpen variálható. Aszimmetrikus és rövid, de könnyedén meghosszabbíthatod, és a gomboláspántját is középre hozhatod egy minimális számolással, ha éppen úgy tetszene. Lejjebb hozhatod a mellvonalat, vagy az alsó kagylómintán is változtathatsz, ha egy szimpatikusabbat találsz. Ha pedig igazán bátor vagy, akkor a szaporítással is megpróbálkozhatsz egy A vonalú kardigánhoz, vagy fogyasztások és szaporítások beiktatásával test vonalát követővé is teheted. A lényeg, hogy egy jó alapot ad egy fentről kezdődő, varrás nélküli, raglán kardigánhoz, amit aztán az ízlésednek megfelelően alakíthatsz. Az ingyenes mintát a ravelry-n kersztül töltheted le.


Színátmenetes fonalhoz nem mindig egyszerű jó mintát találni, ezért hoztam ilyet is. Na jó, részrehajló is vagyok, mert sokféle színátmenetes fonal lesz Nálunk. :) Az ingyenes leírást itt találod.


Ez pedig hosszan színátmenetes fonalakhoz egy aranyos fazon. Leírás online nem tölthető le, de az újság, amiben megjelent a minta, megtekinthető a boltban.


A képen látni, hogy ez egy régi minta, de szerintem, ma is megállja a helyét ez a fazon. Az egyik ujjtól indulva és a másik ujjal befejezve készül, így remekül kiadja a hosszú színátmeneteket. Az ingyenes leírását itt találod.


Van köztük olyan, amit jó eséllyel el fogsz készíteni magadnak? Melyik a kedvenced?
 

20 megjegyzés:

Kereki Kriszta gyöngyékszer tervező kézműves írta...

Nekem az utolsó csíkos tetszik nagyon :) Ha kardigán készítésére vetemednék, ő lesz a kiválasztott következő ;)

KnittedDreams írta...

Csodaszép kardigánokat választottál!!!Talán még jobban tetszenek, mint a kötöttek...illetve a zöldet hirtelen kötöttnek is néztem:))

anyahajó írta...

Mind csodaszép, köszi az összeállítást! Én a Doris Chan-hoz már meg is vettem a fonalat. De a legeslegjobb a szoknya azzal a rakott betéttel.

Szilvi írta...

Amióta beharangoztad ezt a bejegyzést, azóta várom, mert kardigánt akarok horgolni. De nem tudok választani! :)

Erika írta...

Sosem volt horgolt kardigánom, de ezek közül tudnék választani:)Nagyon jók, már kíváncsian vártam ezt az ajánlót!
Az első kettőt szívesen felvenném :)

Varga Gabi írta...

Örülök, Lányok, hogy tetszenek. Most még nekem is nehéz volt választani, mind elfogadnám. :)
Adél, azt olvastam, hogy egy Doris Chan kardihoz vettél fonalat, de pont ugyanezt választottad Te is? De jó! :)
Akit érdekel az a szupi kis szoknya, itt találja a leírását: http://www.ravelry.com/patterns/library/cutaway-skirt
Csináljak egy szoknyás összeállítást is? A jövő hétre gyerekholmikat terveztem, de utána nagyon szívesen. :)

orsolya vanessza kiss írta...

Nekem is a kék nagygombos viszi a pálmát.. nem uncsi az, hanem egyszerű :) és nagyszerű :))

Klaudia írta...

Nekem legjobban az a rövid fazonú barna tetszik. Kár, hogy nem igazán tudok horgolni. Na de majd egyszer!

Annás írta...

Nagyon jók ezek a kardigánok. A Chanel fazont már nézegetem vagy fél éve, előbb-utóbb nekiállok egy hasonlónak...

picilivi írta...

Nekem a narancsszínű a favorit... :)
Csak előbb meg kell tanulnom horgolni!

Zsu írta...

Én a kis Chanel-lel szemezek, szeretem a kihívásokat:) És az első színátmenetest is el tudnám képzelni.

anyahajó írta...

@Gabi Ha jól látom, ez a Cinnabar modell. Van négy kardi variáció, amit ezalapján kell horgolni, csak a hossza, szegélye, záródása más. A rövid bolerót már megcsináltam, és most egy hosszú verziót is szeretnék, vagy ezt a gombosat, vagy a nagyon hasonló megkötőset.

zazálea írta...

az első kettő....

Varga Gabi írta...

@vanessza egyetértek :)
@Klaudia, picilivi Hamarosan indulnak nálunk tanfolyamok, gyertek, és megtanítunk horgolni. :)
@anyahajó Akkor jól láttam, hogy egyes modellek nagyon hasonlóak. A sweet tea és a cameo is majdnem ugyanaz. Hmm, ez nem szimpi. De akkor is tetszenek, és végülis az is jó, hogy van lehetőség a variálásra. Csak nem kellene külön modellnek hívni őket akkor. Mindenesetre kíváncsian várom a kész kardidat. :)
@zazi, ennyire egyezik az ízlésünk? :)

Amaranta írta...

AZ a kis chanel nagyon egyszerűnek tűnik, de lehet, hogy csalóka. Mintha egyrájajtásos pálcákból állna csak. Szóval a mintája nem jelenthet nehézséget, inkább a szabásmintában lehet csavar. Egyszer maj horgolok egy hasonlót, anya-lánya változatban, de mostga nnyi mást csinálok, közben meg csorog a nyaálam legalább 5 kardigánért amit feltetél azok közül.

Mtunde írta...

Fó de jó, és aktuális ez az összeállítás, őszre meglepem magam egy kardigánnal, és ha sikerül akkor kap egyet a lányom is! A chanelnek azonnal nekiállnék én is, de minta nélkül még nem merem. De többet is elmentettem magamnak. :)

Jucuu írta...

Nekem szinte az összes tetszik, sok jó ötletet adtál, köszi!

sche írta...

Nagyon vártam már ezt a bejegyzést!! Nekem az utolsó, meg a nagyon színes, nagygombos, amit a színes fonalakhoz ajánlottál. A többibol majd akkor válogatok, ha lesz is hova felvennem :)

A szoknyás összeállításra is kíváncsi vagyok. Nekem már van egy tervem, ami nagy kedvencem, de ötleteket még keresek.

Köszönöm a gyujtést!
Éva

anyahajó írta...

@Gabi: Értem a csalódásodat is, de ha a könyv egészét nézzük, meg az alapköncepciót, akkor nagyon is lehet látni az előnyét az ismétlődésnek. Épp most posztoltam a bolerot és annak kapcsán egy kis könyvértékelést is. Szerintem nagyon megéri az árát, csak ajánlani tudom!

Varga Gabi írta...

@anyahajó: Köszi, egyből átkattintottam hozzád, és abszolút meggyőztél. :)