2012. január 7., szombat

Peeta sál és Rikke sapi

Ígértem, hogy elkezdem befotózni, és megmutatni, hogy mi mindent kötöttem és horgoltam mostanság. Komoly lemaradásban vagyok a dokumentálás terén. Hiába, legszívesebben csak böködnék, a blokkolás, a szálak eldolgozása, a fotózás és a többi csak időrabló tevékenységnek tűnik a kézimunkához képest.

A kedvence szettemmel kezdem a sort, most ezt a sapit és sál/kendőt hordom talán a legtöbbet. A Peeta egy tesztkötés eredeménye, és a tervezőnő volt olyan kedves, hogy engedélyezte a módosításaimat - mert tesztkötés ide vagy oda módosítgatni, variálni ugye mindig muszáj. :) Az eredeti inkább egy sál, én sokkal mélyebbre, kendősebbre igyekeztem kötni, lényegesen több rövidített sorral.




Nem titok, hogy a Díva és a Dáma fonal a kedvenceim a barkaságok közül, ez a szett Dáma Athénéból készült, illetve a színes fonalat Peony Anett fonta nekem egy etsy-n vásárolt szalaggyapjúból. További részletek a ravelry-n.


A sapi pedig Rikke névre hallgat. Amilyen egyszerű, pontosan olyan meleg, puha és kényelmes is, csak ajánlani tudom ezt a leírást és fazont. Talán egy izgalmasabb színből is elkövetem majd - újabban rá vagyok kattanva a pirosra :) - de most az volt a lényeg, hogy egy szettem legyen.


További részletek a sapim ravelry oldalán.


Még a legegyszerűbb mintából is tanul az ember, jelen esetben a twisted german cast on, azaz a csavart német kezdés volt számomra újdonság. Meglepően rugalmas, és a lustamintához tökéletesen illeszkedő kezdés, de nekem szép eredményt adott rizsmintával és patentmintával is. Nagyon megtetszett, azóta már többször alkalmaztam.





Sok kezdéssel az a gond, hogy hiába hasznos, nem áll rá a kezem, ezért nagyon lassan haladok, és csak kínlódok vele, majd végül inkább nem is használom. A csőkötéssel jártam így például. Tudom, csak gyakorlás kérdése a dolog, minden új technikát el lehet sajátítani, de van, ami egyből sikerélményt ad, persze, hogy azt szeretem. Ami nagyon nem megy, azt nem is erőltetem, nekem ez nem presztízskérdés, az a fontos, hogy élvezzem a kötést, nem? Ez a csavart német kezdés viszont nagyon hasonlít az általam legjobban kedvelt kezdéshez (long tail cast on), ezért ugyanolyan gyorsan fel tudom "kapni" a szemeket, így remek alternatívát nyújt nekem, és talán Neked is. Próbáld ki! :)


Egy kis privát megjegyzés. Megtaláltuk az új lakásunkat Berlinben, február elsején költözünk, úgyhogy januárban igyekszem minden kész munkát megmutatni, de legalább lefotózni, mert ki tudja meddig tart majd a felfordulás az új helyen. Remélem, nem fogjátok megunni a dömpinget. :)
 
 

11 megjegyzés:

Cinkepiri írta...

Az a sál nagyon tetszik!

A Rikke sapkát én is megkötöttem, a gyermekkorú hordta is egy darabig de aztán lebontottam és abból lett a Cousteau-sapka, ami sokkal jobban áll neki.

Libikóka-Galagonyából mindezt.

Varga Gabi írta...

Akkor nekem most esett le, hogy ki vagy! :) Eddig nem tudtam, kit takar a Cinkepiri név.

Ági írta...

Szia! De szép mindkettő! Pont sapit keresek! Mennyi fonalat evett meg?
Régebbi bejegyzésedben láttalak már pirosban, szerintem jól áll! :)

maca írta...

Ha elmentek Berlinbe, mi lesz a pesti boltotokkal? Bocs, hogy így direktbe rákérdezek, de nagyon sajnálnám ha bezárna!

MrsYarnart írta...

szuper jó ez a szett! csodás a színe is. várom a dömpinget:) jöhet!

Szentpyr írta...

Ez baromi szép... ,ha szabad így!;) Nagyon szeretem az ízlésed, vagány is, elegáns is, és a vége mindig valami harmonikus, fincsi darab! (Nagy ötlet a színes sáv!)

Gabella írta...

Tetszik a sapka! A sál nagyon szuper! És ez a kezdés is nagyon jó ötlet! Bár első ránézésre kicsit meredeknek tűnik... :)

Varga Gabi írta...

Éva, Rita, köszönöm, tündérek vagytok. :)
Gabella, csak elsőre tűnhet meredeknek, tegyél egy próbát vele, biztosan sikerülni fog. Ha Te is a kétujjas, "hosszú farkas" kezdést szoktad használni, akkor ez csak azon egy apró csavar, amire gyorsan rá fog állni a kezed.

Gabella írta...

Tényleg nem is olyan vészes! Köszi!

Egyébként elég sokféle kezdést használok újabban! Attól függ, milyennek kell lenni a végeredménynek. De ezt is elraktározom!

Timici írta...

szuper a szetted!!! nagyon jól áll!!!
Elmentek Berlinbe:( valahogy meg tudom érteni....

Lógok Neked egy csomó mindennel, ezer bocsánat, de örülök, hogy élek, bár most épp azt is alig(lebetegedtem) dec.20-a óta tűm sem volt a kezemben:(, de nagyon remélem,hogy nem tart örökké ez az állapot és idővel bepótolom a lemaradásom;)

csak jókat!

Varga Gabi írta...

Gabella, örülök, hogy bevált a kezdés. Rugalmas lustakötésnél mindenképp jusson eszedbe. :)
Timici, gond egy szál se, nem sürgős, meg most nálam is káosz van. Viszont mielőbbi jobbulást kívánok! :)