2011. július 9., szombat

Eredményhirdetés, akció és leírás

Eredményhirdetés

Köszönöm, hogy ilyen sokan játszottatok velem a 7-7 gombóc Fesztivál fonalért. Hálából 3 nyertes is sorsoltam, a szerencsések: böpörő, Szirtesdori és Bertalan Adél. Kérlek, keressetek meg emailben, hogy egyeztethessük a nyeremény postázását vagy átadását.




Akció

Ha most nem is nyertél, kedvezményes áron megvásárolhatod kedvenc árnyalatodat a nemes összetételű, és sejtelmesen festett Fesztivál fonalunkból. Minden olvasómnak gombóconként 200 Ft-ot elengedek a Fesztivál összes árnyalatának árából.
Az akcióban így vehetsz részt: tedd a kosaradba a megvásárolni kívánt mennyiséget, majd jobb oldalt kattints a "Bevásárlókosár" gombra. Ott találni fogsz egy mezőt, ahol a "fonalboltos"kuponkód megadásával gombolyagonként 200 Ft kedvezményben részesülsz.
(Az akció csak a Fesztivál fonalra és 2011 július 31-ig érvényes, vagy amíg a készlet tart.)





Leírások

Ahogy ígértem, most pedig jöjjön a Mojito kendő és a hozzá illő fülbevaló leírása. Mindkettő olyan egyszerű, hogy képes tutorial sem kell az elkészítésükhöz, egy pár sor az egész. Bátorításként elárulom, hogy most tavasszal tanultam meg horgolni - köszi hordosv :) - így ha én el tudtam készíteni, akkor az is el tudja, aki most vesz először horgolótűt a kezébe. Mindössze láncszemeket és hamispálcát kell tudnod készíteni, de ha teljesen kezdő vagy, és ez még nem megy esetleg, segítséget a Barka Fonal Horgolósulijában találsz.





A Mojito kendő készítése:

1. sor: Készíts néggyel osztható számú +1 láncszemből láncszemsort, majd az utolsó szembe tegyél egy szemjelölőt. Fordulj.
2. sor: *Készíts újabb 5 láncszemet, majd a szemjelölőtől számított 4. szembe készíts egy hamispálcát.* A *-ok közötti részt ismételd amíg a láncszemsorod végére nem érsz. Fordulj.
3. sor: Készíts két hamispálcát, ezzel az előző sor utolsó 5 láncszemből álló egységének a közepéhez érsz. (A továbbiakban hívjuk csak egységnek.) Ezután *5 láncszem majd egy újabb hamispálca jön a következő egység közepére.* A *-ok közötti részt ismételd amíg az utolsó egység közepéhez nem érsz. Fordulj.
Ezzel a fogyasztással minden sorban eggyel kevesebb egységed lesz. A 3. sort ismételd amíg egyetlen utolsó egységed lesz. A munkát fejezd be, majd dolgozd el a kilógó szálakat.





Változatok:

Az én kendőm Fesztivál fonal Mojito árnyalatából, 5-ös tűvel és 241 láncszemből álló induló láncszemsorból készült, ez egy 180 cm széles kendőt adott. 4 gombóc fonalat használtam fel hozzá, ami 360 métert jelent. Ebből kiindulva tudod meghatározni a Te kezdő láncszemsorod attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb kendőt szeretnél, vékonyabb vagy vastagabb fonalat használsz, a lényeg, hogy egy néggyel osztható számhoz adj még egyet.
Ha nagyobb lyukakra vágysz - vagy gyorsabban szeretnél haladni, vagy kevesebb fonal áll rendelkezésedre - akkor készíthetsz 6 vagy akár 7 láncszemből álló egységekből kendőt, ezeket az 5. láncszembe illeszd hamispálcával a kezdő láncszemsorba, majd ugyanúgy az egységek közepébe.
Ha a hamispálca nem szimpatikus, kispálcával is dolgozhatsz, ez tovább nagyít a lyukakon.





A rojtok:

A szemjelölő által megjelölt szemből kiindulva, készíts 80 szemből álló láncszemsort, majd ugyanebbe a szembe egy hamispálcát. Újabb 80 láncszem után a kispálcát az első egység közepén lévő kispálcára készítsd. Így haladj sorról sorra végig a kendő mentén, a kendő közepét és másik végét jelző csücskökbe egy magába visszatérő láncszemsort is készítve.
Ezzel a módszerrel laza rojtokat kapsz. A böngyör rojtok titka, hogy a fonalhoz illő tűnél 1-fél mm-rel kisebb tűvel készíted a láncszemsorokat - én 4,5-es horgolótűt használtam - ez olyan feszültséget ad a fonalnak, amitől bepöndörödik. (Gondolj csak bele, ugyanaz történik egy darab fonallal is ha sodrás irányának megfelelően tovább sodrod, azaz túlsodrod.)
A rojtozás jelentős fonaligénnyel bír - én majdnem 3 gombócot használtam el rá - ezért 80 szemnél kevesebből is készítheted a rojtokat. A tű méretében is még lejjebb mehetsz, ebben az esetben a böngyörség még erősebb lehet, a rojtok még jobban össze fog ugrani. A laza rojthoz a fele szemszám is elég lehet.
Alkalmazhatsz hagyományos rojtozási módszereket, illetve horgolt szegélyt is készíthetsz a kendődre, a minta olyan egyszerű, hogy a legtöbb szegély jól mutat rajta.





A fülbevaló:

1. kör: Készíts 3 láncszemet, majd az első láncszembe egy hamispálcát, ezzel zárva a kört.
2. kör: Két láncszemből készíts sormagasítást, majd 9 db félpálcát a kezdő körbe. Az első félpálcába egy hamispálcát készítve zárd a kört.
3. kör: Két láncszemből készíts sormagasítást, majd minden félpálcába készíts 2 félpálcát. Az első félpálcába egy hamispálcát készítve zárd a kört.
4. kör: Két láncszemből készíts sormagasítást, de most csak minden 2. félpálcába szaporíts, azaz az első pálcába egy félpálcát készíts, a második pálcába 2 félpálcát, és ezt ismételd végig. Az első félpálcába egy hamispálcát készítve zárd a kört.
Kész az egyszerű, de látványos fülbevalód, amihez bármilyen maradék fonalat felhasználhatsz.





Változatok:

Nagyobbra is készítheted a fülbevalód, ez esetben az 5. körben csak minden 3. pálcába szaporíts. Egy másik színnel is körbehorgolhatod, akár még egy sor félpálcával, vagy kispálcákkal. Ízlésed szerint díszítheted a kör fülbevalód pikókkal, legyezőkkel, de egy virág közepének is használhatod.


Ha elkészíted akár a kendő, akár a fülbevaló bármilyen változatát, nagyon örülnék erről egy visszajelzésnek. Remélem, sokan kedvet kaptok hozzá. :)

12 megjegyzés:

hekka írta...

Gratulálok a nyerteseknek, még ha kicsit irigykedve is... :) Köszi szépen, Gabi, a játékot, nagyon izgalmas volt! :)

ursa minor írta...

Gratulálok a szerencséseknek!
Én is köszönöm a lehetőséget, Gabi!
Szuper a leírás, amint sikerül a folyamatban lévő projecteket befejeznem, tutira belekezdek! :)
Szép hétvégét neked!

árnika írta...

gratulálok a nyerteseknek! de jó is nekik ...

Mosolyrend Évi :) írta...

Gabi köszönöm szépen a játékot és vele a mintát .)
A nyerteseknek gratula .) és jó kötögetést,horgolgatás kívánok!

Mindig tudtam,hogy arany szíved van .) a kedvezmény is kedves tőled!

Hűsebb estét kívánok!
Évi :)

Szentpyr írta...

képzeld, most találtam csak ide!!! jobb később mint soha!;)

MrsYarnart írta...

gratulálok a szerencsés nyerteseknek. neked, Gabi, köszönöm a játékot, a leírást és a kedvezményes fonalvásárlás lehetőségét!

GabiGabi írta...

Én is gratulálok és nagyon klassz volt, hogy időközben a játékosok számára emelkedett a nyeremény! nekem már az is nyeremény, hogy most kedvezményesen vásárolhatok! :-)

Timici írta...

Gabi, köszönöm a lehetőséget és gratulálok a nyerteseknek! Fantasztikus vagy! köszi a leírást és a kuponkódot is;)

böpörö írta...

Nyertem-nyertem-nyertem!:)))
Pedig én még soha...
Köszönet a játékért, és az ügyes kezű sorsoló ügyes kezéért:)

Szirtesdori, alias Dorkadesign írta...

Köszönöm a játékot!! Nagyon örülök, hogy az egyik nyertes én vagyok::)) Csodaszép a nyereményem!! Köszönöm!!

Paat írta...

Gratula a nyerteseknek! (irigy-irigy)
Gabi! A fülbevaló leírásában nem maradt ki a 4.körben, hogy "de most csak minden MÁSODIK félpálcába" ?
Ha tévedtem, akkor bocsi:)
Patrícia

Varga Gabi írta...

De kimaradt, köszönöm, Paat, hogy szóltál. Máris javítottam. Ezek szerint van aki el is készíti, szuper! :)