2011. október 10., hétfő

Miért jó kötni és/vagy horgolni?

Annak aki rendszeresen köt vagy horgol, ezt nem kell magyaráznom, de ha épp lelkiismeret furdalásod lenne, amiért elhanyagolod a háztartást egy izgalmas kötemény miatt, vagy a párod morog amikor horgolótűt veszel a kezedbe, íme mivel szerelheted le Őt vagy magad. :)


A kötés és a horgolás
- csökkentik a magas vérnyomást, kb 10-12-vel kevesebbet ver a szíved percenként kézimunkázás közben
- fejlesztik a finom motorikus készséget, a szem és a kéz koordinációját
- fejlesztik a matematikai, szövegértési, kognitív és probléma-megoldó képességeket
- csökkentik az Alzheimer kór esélyét
- hordozható és hasznos időtöltést jelentenek
- gyorsan megtanulhatóak, és már alapok ismeretében is létrehozhatóak az egyszerűségükben is gyönyörködtető munkák
- haladók sem unnak rá soha, mindig van egy új technika, egy új forma, egy új fonal vagy egy új projekt, amit ki kell próbálni, és ami nagyobb vagy másfajta kihívást jelent, mint az előző
- csökkentik a stresszt és annak hatásait, a ritmikus, nyugodt mozdulatok jógázással vagy meditációval is felérnek
- növelik az önbecsülést az elkészült munkákon és az odavezető úton keresztül. Szépet alkotni mindenképp élmény, és jobban megszereted magad általa.
- "flow" élményt adnak, ami a boldogság egyik lehetséges útja. (Erről az elméletről részletesebben Csíkszentmihályi Mihály Flow című könyvében olvashatsz. Minden pszichológia iránt érdeklődő, az élet értelmét és a boldogság kulcsát kereső személynek ajánlom a könyvét elolvasásra. Másképp nézel utána az életre, a kötésre vagy a horgolásra, illetve azok szerepére az életedben.)


A kötés és a horgolás olyan, az élet egyéb területein is hasznos tudást adnak, mint
- a felelősség: pénzt, időt és energiát fektetsz a munkádba, a Te felelősséged, hogy hogyan élsz ezekkel az az értékekkel
- a fókuszálás: lépésről lépésre követned kell utasításokat, értened a felépítését és a logikáját az adott projektednek, át kell látnod az egész folyamatot, különben nem áll össze a kész mű
- a kitartás: egy-egy munka befejezése hosszú időt vesz igénybe, türelemre és kitartásra van szükséged, hogy ne csak belekapj mindenbe - khmm :) - hanem be is fejezd azokat.
- a kreativitás: ez annyira egyértelmű, épp ezért könnyű elsiklani felette, hogy micsoda kreativitást igényel összekombinálni színeket, a megfelelő fonalat megtalálni egy projekthez vagy ami még izgalmasabb, értelmes felhasználási módot találni fonalmaradékoknak, rég elfeledett fonalaknak.
- a testtudat fokozása: kötés vagy horgolás közben kikapcsolod a külvilágot, jobban figyelsz a tested jelzéseire, ill. meg tudod élni a "valamit létrehozok a két kezemmel" élményét, ami az elkészült alkotás szépségén vagy hasznosságán messze túlmutat.


Az élet egy merő rohanás, folyamatos küzdelem, telis-tele kihívásokkal. A kötés és/vagy a horgolás azt a ritka tevékenységet jelenthetik, amikor kiléphetsz ebből a mókuskerékből, kikapcsolhatsz, csak magadra és a készülő műre koncentrálhatsz.


A kép nem a fonalboltban, hanem egy tavalyi közös kötésen készült. Remélem, hamarosan egy Nálunk készült képpel is szolgálhatok.


Ha szeretnél megtanulni kötni vagy horgolni, gyere, szívesen megtanítunk. Jelentkezz folyamatosan induló tanfolyamainkra!
Ha pedig már tudsz kötni vagy horgolni, akkor köss velünk közösen! Kötni, horgolni jó, közösen még jobb. :) Ezért mostantól minden kedden közös kötést tartunk a Barka Fonalboltban. Részleteket a Barka Blogban találsz. (Horgolókat is szeretettel várunk, a Közös Kötés Kedden elnevezés csak az alliteráció miatt született. Nem tudom kihagyni az ilyesmit.) :)


Ha a távolság miatt nem tudsz részt venni egy budapesti eseményen, a virtuális közös kötés, mint lehetőség még mindig adott számodra. Ajánlom figyelmedbe kézimunkázók egy kis csoportját, ami a facebook-on alakult. Lelkes, összetartó és segítőkész csapat, ha hozzád hasonló fonalőrültek társaságát keresed, kérd a felvételed a csoportba. (Ha a link nem működne, kötős-horgolós néven keresd a csoportot a facebook-on.)


Kösd/horgold magad boldoggá! :)

15 megjegyzés:

KAnya írta...

Gabi! A KKK-ra (hihi) 4 éves gyerekkel lehet jönni?

Macus írta...

Gabi!
Nagyon jóleső érzés volt olvasni a bejegyzésedet. Minden szava igaz. :)
Én a minden esti kötésem terápiás kötésnek hívom. A suli, asok diák után kell nekem. Újabban van hogy reggel hamarabb kelek, hogy kicsit köthessek. Így jól indul a nap.
remélem, csak sikerül a Pestre költözés, akkor végre én is eljuthatok Hozzátok "közös kötésre."

Betsy írta...

Gabi teljesen egyetértek Veled!:)
Kiegészíteném még annyival, hogy számomra -és gondolom még sokak számára- a hímzés is kiváló "meditáció" :)

Brigi írta...

ez a csoport eleg klassznak tunik, de mivel nekem nincs 10 ismerosom itt, sajna nem felelek meg a felteteleknek :(

Varga Gabi írta...

@KAnya: persze, szuper a játszósarkunk, van aki haza sem akar menni. :)
@Macus: remélem, sikerül, nagyon örülnék Neked. :)
@Betsy: nem tudok sajna hímezni, de gondolom, a hatás ugyanaz a mozdulatok repetitív volta miatt. :)
@Brigi: úgy tudom, azt a szabályt, hogy legyen minimum 10 ismerősöd azért hozták, hogy kiszűrjék a kamu jelentkezőket, akik telespamelnék az oldalt. Sajnos, vannak ilyenek. Írj nekem az fb-n - a Barka Fonal oldalán keresztül találsz meg a legkönnyebben, sok Varga Gabriella van fent :) - majd igazolom, hogy valós személy vagy. :)

Cinkepiri írta...

Egyet kell hogy értsek az előttem szólókkal és veled is Gabi!Minden szó igaz amit leírtál.

Én is terápiásan kötök, horgolok, kézimunkázom. Először nem volt könnyű összehozni a rávaló időt, különösen amikor kicsi volt a három gyerekem. Aztán úgy gondoltam hogy jár nekem az az idő amiben olyasmit csinálok, készítek aminek én magam örülök. Mármint részben az elkészült dolognak, részben- egyáltalán nem utolsó sorban- a készítés folyamatának örülhetek.

Ez így megy a mai napig.

Nekem magamnak igen kevés kötött holmim van, elajándékozom a kész darabokat a családban. Örülök hogy tetszik amit készítek és örömmel viselik.

Nagyon tetszik ez a keddi kötős projekt ! Talán felkerekedem egyszer, Pest tőlünk csak 60 km.

B. Erika írta...

Gabi! Nagyon tetszett ez a kis összefoglaló, teljesen egyetértek vele. Szeretnék egy rövid részletet idézni Szántai Lajos könyvéből.
" Ez döbbenetes dolog ám! Mert, ha valaki a szöszt elkezdi rendezgetni, ráadásul ezt mesélés közben teszi, talán nem is sejti, hogy a lelkében milyen folyamatok, események mehetnek végbe. Hiszen a női lélek a világot legkönnyebben a szövésen és a fonáson keresztül tudja megismerni. Számára a világ megismerésének ez a legkönnyebb útja. A szösz ebben a rendszerben - mint egy rendezetlen nagy halom - magát a kialakulatlanságot, a rendezetlenséget jelenti. A Csipkerózsika meséjét elemezve Pap Gábor részletesen kifejtette, mit jelent az, hogy a szöszből fonál lesz: egy rendezetlen egyéniséghalmazból elindul valaki a fonál útján, hogy magában a világot egy tengely köré rendezze. Így rendezhetjük, gombolyíthatjuk gondolataink folyamát. Mindehhez még az is hozzátartozik, hogy a SZő és a SZó, a SZöVe(T)és a SZöVe(G) szavak a magyar nyelvben szépen egymásra rímelnek. Vagyis világalakító tevékenység jelenik meg a szövés-fonás látszólag egyszerű műveletében. A nőnek nem világot kell teremtenie, hanem meg kell tanulnia a világot tovább szőni, vagyis rendezetten tovább alakítani." (és a kötés-horgolás természetesen a továbbalakítás része....)

Varga Gabi írta...

@Cinkepiri: köszönöm a kedves soraid, remélem, tényleg felkerekedsz egyszer, szívesen látunk. :)
@B.Erika: köszönöm ezt a kis "szösszenetet", a szövés etimológiai vonatkozása pedig külön érdekes. Olyan szép a mi magyar nyelvünk, és olyan mélységek vannak benne, nem igaz? És valóban, a kötést és a horgolást fel lehet fogni a világ rendezett továbbalakításának. :)

maze írta...

terápiásan kezdtem, de már függő vagyok, jaj.

M-ici írta...

Hááááát, bizony nekem kicsit hevesebben ver a szívem, amikor a horgolótűt a kezembe veszem. És most van is mit kézbekapnom, mert izgatja a fantáziámat az a két gombóc nemtommilyen nevű tiritarka barkaság, amit pénteken vettem nálatok. És kötnivalót is hoztam, de lehet, hogy abból horgolok majd, és a horgolnivalóból kötök, mindegy hogy mi lesz hogy lesz, igenis szaporább a szívverésem. A többi dolog stimmel. :)

Kicsianya írta...

Én nem olvastam ehhez pszichológiát, ezért örülök, hogy szakember is megerősít.Én csak "ezzel szeretem magam" tevékenységnek hívom, mert az alkotás gyönyöre kompenzálja mindazt a...sarat, ami körül vesz.Minden project, minden fonal egy-egy új szerelem, ami sok energiát ad.
Nagyon ajánlom azoknak, akik még nem próbálták ki!
Gabi, ha tehetem, megyek én is "közöskötni"!

AniCola írta...

Gabi, lélekmelegítő gondolatok voltak ezek. :)Megerősítés számunkra, mennyire hasznos dolgokat tudunk létrehozni a saját kezünkkel és mindez mennyire jótékonyan hat szellemiségünkre is. Megtanít minket örülni az egyszerű dolgoknak is(bár sokszor ezek nem is olyan egyszerűek), fegyelmet, türelmet tanítanak. Szükség van erre manapság.

B.Erika, az eszmefuttatásod külön figyelemt érdemel.:)Magával ragadott.

További szép napot mindenkinek!

Jucus írta...

Gabi, annyira jól összeállítottad ezt a bejegyzésed, nagyon jó érzés volt olvasni!
Szerencsére párocskám pártol a hobbimban, de csomó ember volna, akivel elolvastatnám a soraid!
Köszönöm!

BCili írta...

terapiàs az biztos, a gyerek mellett mìg el nem alszik szepen es csendben lehet kotogetni. Legalàbbis èn ìgy csinàlom. aztan nèha ott ragadok a fonalnal es csak mikor felebred a gyerek veszem eszre,hogy hopp de elszaladt az ido.

Kakukk Kézműves Birodalom írta...

Kedves Gabi!

Remek, elgondolkodtató bejegyzés volt, köszönjük. És úgy általában véve is egy kincs ez a blog. :)

Én mostanság szántam rá magam, hogy újra szorosabb kapcsolatba kerüljek a kötéssel-horgolással, sajnos egy szomorú apropóból: édesanyám, aki igazi kötő-asszony volt, egy hónappal ezelőtt meghalt, én megörököltem töméntelen mennyiségű fonalát, és a vágyat, hogy úgy őrizzem az emlékét, hogy felelevenítem a tőle kapott tudást.

Jó látni azt a lelkesedést, amivel vezeted ezt a blogot, erőt és reményt adó.

Kellemes ünnepeket kívánok!

Üdvözlettel legújabb olvasód:
Timi
Kakukk Kézműves Birodalom