2012. október 5., péntek

Egy kis inspiráció a hétvégére 15.

azaz nyakmelegítők minden mennyiségben. :)

A nyakmelegítő - körsál, végtelenített sál, csősál, és még számos egyéb néven futhat - már pár éve töretlen népszerűségnek örvend. Ha még nem kötöttél ilyet, akkor itt az alkalom, hogy belefogj, ha pedig már igen, nyakmelegítőből sosem elég. :) Amilyen dekoratív, olyan hasznos darab is, az idei szezon kihagyhatatlan kiegészítője.

Először is nézzük meg a különböző nyakmelegítő típusokat.

1. Klasszikus, hosszú nyakmelegítő

Sokáig nem értettem, hogy mi a jó a nyakmelegítőkben, de ez a kép talán magyarázatot ad rá, miért lettem én is "hívő".  A legsokoldalúbban kihasználható kiegészítő, a fenti hat beállítás csak egy töredéke annak, hányféleképpen viselheted a végtelen sáladat. A dekoratív funkció pedig csak hab a tortán.
Minta: Infinitude Scarf

Minden idők legnépszerűbb nyakmelegítője, és úgy általában is az egyik legnépszerűbb minta a ravelry-n. Mi a népszerűsége titka? Nem tudom. Kösd meg, és döntsd el magad. :)
Ingyenes minta: Honey Cowl

Mindkét oldalán vonzó mintát adó nyakmelegítő, amelynek ravelry-s oldalán egy magyar bloggerina fotóját is felfedeztem. Helló, Melinda! :) Az ilyenekbe úgy szeretek belefutni. :)
Ingyenes minta: Hourglass Cowl


2. Gombos, hosszú nyakmelegítő - határozatlanoknak :)

Ha nem tudod eldönteni, hogy a nyakmelegítő tényleg neked való mulatság lenne-e, akkor kösd meg a gombos változatát. Az végülis egy sál, amelyből gombok - csatt, masni, és egyéb is megengedett :) - tesznek nyakmelegítővé. Ha nem jön be a végtelenített változat, még mindig hordhatod szimpla sálként.
Minták: 1. Spruce Cowl 2. Lesia Loop 3. Elanor 4. Lispenard


3. Klasszikus, rövid nyakmelegítő

Nyakmelegítőt mindenkinek! A Te gyerekeid sem szeretik a sálat? A rövid nyakmelegítő ellen még a gyerekek sem tiltakozhatnak, szinte a sapival együtt csusszanhat a nyakukba. Pasikat is erre a méretre a könnyebb talán rábeszélni, a férjem a 8-as számút kapja - szürkében :) - merje aztán nem hordani! :) De a Te ruhatáradból sem hiányozhat. :)
Minták: 1. Dots Cowl 2. Twisted willow cowl 3. Chickadee Cowl 4. Cream and Sugar Cowl 5. Ptarmigan 6. Heart warmer 7. Greyhaven 8. Darkside Cowl 9. Rivulet Cowl


4. Gombos, rövid nyakmelegítő

A legegyszerűbben elkövethető nyakbavaló, kevés fonalból, akár egy este alatt elkészülhetnek.
Minták: 1. Flippable 2. Whimsical Elf Couture Cowl 3. Alameda Cowl 4. Buttons Cowl 5. Afago 6.  Spiral Cowl 7. Venetian Carnival 8. Shawl Collared Cowl 9. Heart on a String


5. Csősál

A rövid nyakmelegítő magasított változata, amelyet akár a fejedre is húzhatsz, nyakmelegítőként pedig igazi luxusérzetet ad a sok, puha réteg. Vékonyabb vagy közepesen vastag fonalból érdemes elkövetni, hogy lágyan omoljon a nyakunkba, ne fojtogató látványt nyújtson. Szinte bármelyik rövid nyakmelegítőből készülhet csősál, csak kösd magasabbra!
Minta: Annabella's Cowl


6. Möbiusz nyakmelegítő

Rövid vagy hosszú, a möbiusz nyakmelegítő csak annyiban különbözik sima társaitól, hogy van benne egy (és csak egy) csavar, azaz nincs színe vagy visszája, mindkettő oldal lehet ez is, az is. Ha vállmelegítőként használjuk, akkor stabilabban fent marad a vállon, de nyakmelegítőként is jobban lehet igazgatni.
Minták: 1. Ringsend Cowl 2. Crooked Lines 3. Kombu Moebius Cowl and Hood 4. Analia Cowl 5. Cowl With a Twist 6. Bretherdale 7. Colosseo Moebius Cowl 8. Winding River Cowl 9. Trust Me with a Twist


7. Több, mint nyakmelegítő

Ha imádod a csipkés köteményeket, de zavar, hogy a kendőd folyton elcsúszkál a nyakadban, itt a megoldás.
Minta: Zuzu's Petals

Ha akarom nyakmelegítő, ha akarom, sapi.
Ingyenes minta:  Honoré Cowl and Hat

Csak bevállalósoknak - boleró és nyakmelegítő egyben.
Ingyenes minta: Shrowl

Őket már mutattam, de nagyon ide kívánkoznak. :)
Minták: 1. sev(en) circle 2. It's a Cinch 3. Howlcat



Variációk egy témára


Csíkosan szép a világ

Hosszan színátmenetes és egyszínű fonal kombinációja - nyamm. :) Hasonló vastagságú fonalmaradékok felhasználására is izgalmas lehetőségeket adnak.
Minták: 1. Inspira Cowl 2. West Desert Hood 3. Lineas Cowl 4. Stripes to keep me warm 5. Color Theory Cowl 6. Ridge and Furrow Cowl


Csavartminta a köbön

Az "ezt muszáj lesz mindenképp megkötnöm" listám oszlopos tagja ez a mutatós körsál, ugye Téged sem hagy hidegen? Ha megkötöd, biztosan nem fog. :)
Minta: Millwater

Még aki nem szereti a csavartat, annak is ellenállhatatlan ez a puha, csavaros ölelés, nem igaz? :)
Ingyenes minta: A Very Braidy Cowl

Mindkét oldalán azonos mintát adó, bordázott csavart minta, ami még möbiusz is. Izgi, igaz? :)
Ingyenes minta: Lava Flow Cowl


Kifordítom, befordítom, mégis nyakmelegítő a nyakmelegítő. Körben és síkban is köthető, mindkét oldalán azonos mintát adó, beburkolóznivaló fincsiség.
Ingyenes minta: Stockholm Scarf


Csipke egész évben

Nem csak nyári mulatság ez, télen sem tilos csipkét kötni, sőt! Remélem, kedvet tudok hozni hozzá a fenti válogatással, választék akad bőven. :)
Minták: 1. Hydrangea Neckwarmer 2. Milanese Loop 3. Rivendell Smoke Ring 4. Lunar Cowl 5. Dandelion Days 6. To infinity and beyond 7. Easy Lace Cowl 8. Eleanor Cowl 9. Growing Leaves Cowl 10. BMC 11. Pei 12. Pretty Thing


Lustaság, fél egészség

Teljesen kezdők tanulóprojektje is lehet akár ez a darab, hiszen egy egyszerű,  lustakötéses téglalapból áll, egy trükkös összeállítással. Rájössz a titok nyitjára?
Ingyenes minta: Miss Sadie's Scarflette

Ki mondta, hogy a lustakötés csak uncsi lehet? Ennek a nyakmelegítőnek már a színei is felvidítanak, de a kötése is élvezetesnek ígérkezik.
Minta: Simple Sprinkle

Wow, ez aztán a sokoldalú nyakmelegítő!
Minta: Betula ring


Örök klasszikus szürke-piros kombináció, modern formában.  Te milyen színkombinációban kötnéd meg?
Minta: Heartahce


Hurkácskák

A hurkácskákat magán nem szereti az ember, csak illatos kisbabákon. Ez így volt eddig, de ha nyakmelegítőről van szó, akkor a hurkácskák finom, puha melegséget jelentenek, tehát több, mint kívánatosak. :)
Minták: Nagy kép - Boomslang, Kicsi képek fentről lefelé: 1. Cartridge Stitch Neckwarmer 2. OrganiX Cowl 3. Looped loop 4. Saxon 5. Boomslang színesben


Nem félünk a lyukaktól

Télen se féljünk a lyukas mintáktól, a gyapjak közé rekedt levegő melegen tart.
Minták: 1.  Elis 2. Infloresence 3. Botanical Cowl 4. a thousand splendid suns 5. Foxy loop 6. Casu Cowl


Egyszerű, de nagyszerű

Megkötni egyszerű, mégis nagyon látványos ez a bohókás nyakmelegítő.
Minta: Gathering Cowl

Nemesen egyszerű nyak-, váll- és lélekmelegítő. Nem kevés munka, de örök darab. KELL nekem. :)
Minta: Cozy Cowl Wrap

Egyszerű, átemelt szemes minta ilyen látványos eredményt ad, ha színes fonallal követjük el, de egyszínű fonalból is szép ez a nyakmelegítő. Kis befektetés, nagy eredmény, haladós, kezdőknek is való, ja és a minta még ingyenes is. Kell ennél több érv, hogy belekezdj? :)
Ingyenes minta: Cupido Cowl


Ínyenceknek

Minden részletében igényes intarziakötés, igazi mestermunka.
Minta: Peacock Cowl

Möbiusz továbbgondolva. Kihívást jelentő projekt látványos és praktikus végeredménnyel.
Minta: Harmonia's Rings Cowl

Napfény a télbe! Hosszú téli estéket kitöltő, izgalmas kötésnek ígérkező nyakmelegítő. Az se baj, ha csak nyárra készülsz el vele, tökéletes vállmelegítő lesz akkor is. :)
Minta: Solaria

Vénusz a habokból - ez jut eszembe róla. Különleges szépségű nyakmelegítő, amit kötni is biztosan élvezet lehet.
Minta: Song of the Sea


Nem tilos gyöngyöket sem rakni a nyakmelegítőnkbe. :)
Minta: Snugg
Szintén egy "muszáj megkötnöm" darab. Minden ízében vidámság. :)
Minta: Turbulence Cowl



Férfiak is elkezdhetik - a legtöbb nyakmelegítő uniszex, tehát férfinak is megköthető, de íme néhány pasisabb darab.

Könnyen elkészíthető darab, kis retrós beütéssel a trendkövetőknek.
Ingyenes minta: Modish Cowl

Egy klasszikus, szálkamintás és egy vagány, cowboy nyakmelegítő.
Két ingyenes minta a Purl Sohotól: Big Herringbone Cowl és Bandana Cowl

Kicsit csavart, kicsit bordás, mindkét oldalán azonos minta. Még a férjem szerint sem buzis, mégsem unalmas.
Ingyenes minta: Twisted Rib Neckwarmer

Ha még a fenti nyakmelegítő is túl "sok" életed párjának, ez tuti tetszeni fog neki. Ennél letisztultabb fazont már nem tudnék mutatni. (Csak ne áruld el neki, hogy női nevű a minta. :))
Minta: Mira's Cowl


Szettek

Ha Te is szereted a szetteket...
Minták: 1. Wavicle Hat and Cowl 2. Contemporary 3. Mostly Warmness 4.  Super Cupcake

Egy leírásban három különböző struktúramintájú nyak- és lábmelegítő. Ügyesebbek ujjatlan kesztyűvé és sapivá is  átalakíthatják a mintákat.
Minta: Kivi, paperi and sakset ( Kő, papír, olló) :)

Ha már szett, akkor egy magyar tervező, Sylvie Design egyik munkájára is felhívnám a figyelmet. Egyre több mintája található meg a ravelry-n, az Audrey sapijára az én kislányom is benyújtotta az igényét. :) Várjuk a további mintákat, Szilvi!
Minta: Red Rox 2in1 Scarf/Cowl


A horgoltakat se hagyjuk ki, ugye? :)

A horgolt nyakmelegítőkkel még gyorsabban elkészülhet az ember (lánya), és az általában hátrányos nagyobb fonalfelhasználás jelen esetben még talán előny is, hiszen garantáltan télbiztos darabok kerülhetnek ki a kezeink közül. (Az a röhej, hogy épp a 8-as mintára nagyon hajazó nyakmelegítőt kezdtem el a napokban, és csak most látom, hogy mekkora a hasonlóság. Hiába, nincs új a nap alatt. Sebaj, én tudom, hogy saját kútfőből készült, és nekem ennyi elég.) :)
Minták: 1. Grey Cowl 2. Northern Pines Set 3. Rock River Loop 4. Snowdrop 5. Astrantia 6. Effortless Cowl 7. Crochet Garcia 8. The Perfect Cowl 9. Shell Cowl with Buttons 10. Twitterpation Cowl 11. Waiting for spring infinity cowl 12. Cubes 13. Alpa 14. Diamond Crochet Cowl 15. Soft Stitch Cowl 16. Slip Tectonics Cowl 17. Bellflower Infinity Cowl 18.  Calm Cowl


Aki a több, mint 100 minta közül se tudna választani, de kedvet kapott úgy általában a nyakmelegítőkhöz, az találjon ki maga egy saját mintát! Bármilyen sapka, zokni, körben kötött pulcsi átszámolható nyakmelegítővé, de síkban kötésre megírt mintákat is lehet körben kötésre konvertálni, vagy gombos nyakmelegítő készülhet belőle. Eresszétek bátran szabadjára a fantáziátokat! Tűket, fonalakat élesíteni, és nyakmelegítőre fel! :)



29 megjegyzés:

Ahama írta...

Köszi, már nagyon hiányoztak ezek az inspiráló bejegyzések, örülök, hogy újra blogolsz.
Az, hogy férfiaknak is tetszhet az ilyesmi nagyon jó ötlet (lehet, hogy bepróbálkozom a fiamnál, aki egyébként csak módjával hajlandó kézikötött cuccot hordani).

Melinda írta...

Ó, helló, Gabi!:) Kedves vagy, hogy megemlítettél!;)
Jó az összeállítás!

Mamucni írta...

Szia! Örülök az újabb posztnak, inspirációknak. Már azt gondoltam a nagy kedvencem kimarad, de az utolsó blokkban rátaláltam:o)
Férjemnek én tervezek kötni egyet,..majd mutogatom neki a képeket ha húzza a száját:o)

Otthon Művek írta...

Köszönjük ezt a fantasztikus összeállítást! Ebből aztán mindenki találhat kedvére valót. Jó, hogy újra itt vagy:)
A Bandana Cowl-t én már tavaly megkötöttem, nagyon jól hordható darab. Most lehet, hogy készítek valami nőiesebbet:)

Nina írta...

Azta... ez egy nagyon klassz bejegyzés, Gabi, köszi szépen, rengeteg szuper ötlet van benne :)
Olyan jó, hogy ismét gyűjtöd az inspirációkat és közkincsé is teszed!

Szecsi írta...

Nyami-nyami, egyik klasszabb, mint a másik :D
Köszi!

Irenka írta...

Nagyon gazdag, valóban inspiráló bejegyzés. Köszi!

Amaranta írta...

Jó, hogy újra istt vagy. Köszönjük az inspirációkat, sokat dolgoztál vele. Kedvencem, ami megfogott, persze sok más is tetszik, a borsó, csavart möbiusz.

Timi írta...

Ember legyen a talpán aki ezek után választani tud!:-))) Viccet félretéve köszi az inspirációt! Több ezek közül már nagy favorit volt, de azért gyarapítottam a listám még egy párral!

Varga Gabi írta...

Örülök, ha a bejegyzés elérte a célját, és valóban sokakat inspirál, és köszönöm, hogy néhányan ennek még hangot is adtok egy hozzászólás formájában. Jól esik nagyon. :)

ursa minor írta...

Épp a napokban készültem el én is egy horgolt nyakmelegítővel - úgy látszik most épp nagyon trendi vagyok :))
Köszi az ötleteket, szuperek voltak, most úgy érzem, hogy mindegyik nagyon kellene nekem! :)

anyahajó írta...

köszi, Gabi, annyira hiányoztak ezek az inspirációs bejegyzések. Egész másként indul így a szombat!

böpörö írta...

veszélyesek.... nem elég a sok félkész köteményem, egyet muszáj:)
a csavartak közül az utolsó, stockholm sálhoz melyik fonalatokat ajánlanád?

Szilvi írta...

Ó, mennyi minden! És mind tetszik! Köszi szépen!

Varga Gabi írta...

Annyi kedves visszajelzést kaptam mindenféle formában, köszönöm. :) Nem is értem, hogy bírtam ki blogolás nélkül! :)
Réka, DK fonalat, de 6-os tűt ír a minta, ez nehéz dió. Én inkább worstedből kötném, mondjuk Drops Nepalból, hogy rugalmassága és esése is legyen, de Mosó Masából, sőt Dámából is el tudom képzelni. Ha maradnál a DK vastagságnál, akkor viszont nem kérdés, Diplomata a befutó. :) Imádom azt a fonalat! :)

Amaranta írta...

A lustakötésesek közül az első már el is készült három pld-ban. Minden gyerkőcnek jut így egy és tetszik nekik nagyon. Köszönöm szépen, hogy megosztottad velünk!

Varga Gabi írta...

De örülök, Amaranta! :)

böpörö írta...

köszönöm Gabi! én is a dámával szemeztem, de még átgondolom, talán a színekből indulok ki... :)

Timi írta...

Jaj Gabi, nagyon meginspiráltál, túlságosan is! :)

rossina írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
rossina írta...

Szia! Bár még nem írtam a blogodba, de figyelemmel kísérem , és örülök, hogy visszajöttél. Mostanában szerettem bele a csipkekötésbe, és szerettem volna Kiri kendőt kötni. Sajnos a Ravelry-n már nem elérhető a mintád. Valahol megtalálom még?
Köszönöm.

Eskimoka írta...

De örülök, hogy újra blogolsz!
Nagyon szuper összeállítás lett!!

Névtelen írta...

Szia! A képek láttán bennem is feléledt az alkotókedv és még a kötés alapismereteim is visszajöttek, de az első lustakötésest egyszerűen nem tudom összeforgatni. Kérek szépen egy kis segítséget... Előre is köszi! Üdv!

Varga Gabi írta...

Ezen az oldalon találod meg a megoldást: http://sarakayknitandcrochet.com/1/post/2009/08/free-knitting-pattern-miss-sadies-scarflette.html
A szaggatott vonalak mentén állítod össze a kész téglalapot, így a jobb alsó és a bal felső sarok hajtódik vissza.

Varga Gabi írta...

Kedves Unknown, Ha küldesz egy emailt, szívesen átküldöm a Kiri kendő leírását. Nem tudom, hogy a link miért nem mutat már rá, de mivel ingyenes volt a leírás, gondolom, semmilyen jogszabályt nem sértek vele, ha elküldöm. :)

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a segítséget a lusta-csavarthoz! Közben próbálkoztam és "összehajtogattam". Elölről teljesen jól is néz ki, csak valahogy a hátulja nem tetszik, mivel az nekem így teljesen egyenes (mint a matróz blúzok hátsó fele), vagyis ott nincs benne csavar. De lehet,hogy nem is kell??? Egyébként ma azért felvettem és már dicsérték is, de piszkálja a fantáziámat a dolog... Még egyszer köszönöm!

burbon írta...

Szia! Annyira jó ez az oldal, de tényleg nehéz dolgom lesz ha választani akarok pláne h nem tudok egyet sem letölteni. Pedig a BETULA RING egyszerűen fantasztikus! Elkezdeném de ha csak sima kötéssel kezdem akkor az felkunkorodik :( úgyhogy már az elején elakadtam vele :( tudna valaki segíteni?

Unknown írta...

Kedves Gabi, gyönyörű a körkendőd amit készítettél... olyan jó lenne ha többet tudhatnék a részletekről... minta vagy egy leírás nagy segítség lenne... egyszerűen beleszerettem nem tudok betelni vele... gratulálok ez a darab egy igényez ízlésről tanúskodik :-)

Varga Gabi írta...

Kedves Elvira,
A fenti bejegyzésben szereplő nyakbavalók egyikét sem én készítettem, csupán inspirációként tettem fel ezt a válogatást. Ettől függetlenül örülök, hoyg tetszenek. :)
Minden kép alatt a zölddel írt szövegre kattintva juthatsz el az adott nyakmelegítő mintájához.
Minden jót, Varga Gabi